Informacje

Informacje 2013-05-13

Piknik nad Odrą dla łasuchów i podróżników

Turystyczne atrakcje regionu, lokalne przysmaki i wielki gar żurku przyciągnęły w miniony weekend na Wały Chrobrego tysiące szczecinian.

Piknik nad Odrą 2013  Piknik nad Odrą 2013
Piknik nad Odrą 2013
Piknik nad Odrą 2013
Piknik nad Odrą 2013
Piknik nad Odrą 2013
Piknik nad Odrą 2013
Piknik nad Odrą 2013
Piknik nad Odrą 2013
Piknik nad Odrą 2013
Piknik nad Odrą 2013
Piknik nad Odrą 2013
Piknik nad Odrą 2013
Piknik nad Odrą 2013
Piknik nad Odrą 2013
Piknik nad Odrą 2013
Piknik nad Odrą 2013
Piknik nad Odrą 2013
Piknik nad Odrą 2013
Piknik nad Odrą 2013

Piknik nad Odrą, który w sobotę i niedzielę odbywał się na Wałach Chrobrego to pierwsza w tym roku duża impreza plenerowa w mieście. O tym, jak dużą sympatią szczecinian się one cieszą, może świadczyć frekwencja. Już w sobotę od rana wokół ponad setki namiotów wystawowych kręciły się spore grupki zwiedzających.

W głównej części powstało miasteczko turystyczne, skupiające wystawców Targów Turystycznych Market Tour. Prezentowały się tam regiony, gminy i miasta Polski, Czech i Niemiec. Swoją ofertę przedstawiały także biura podróży, sanatoria, pensjonaty, ośrodki wypoczynkowe.

Tuż obok rozstawione zostały stoiska, do których przyciągał przede wszystkim apetyczny aromat prezentowanych tam wyrobów: chleba, wędlin, serów, przetworów, itd. Aleja Wyrobów i Kuchni Regionalnych zgromadziła wytwórców regionalnych i artystów ludowych z prezentacją rękodzieła, potraw, strojów, a także fundacje oraz lokalne grupy działania.

Spacer pomiędzy tymi frykasami był tylko wstępem do hitu imprezy, którym było wielkie gotowanie. Tym razem mistrzowie kuchni 4 tys. litrów żuru kapitańskiego. Po miskę zupy smakosze stali w kolejce nawet godzinę. Nie brakowało również amatorów ryb, których pożywanie było promowane w ramach akcji „Zaproś morze na obiad”. Zwiedzającym szczególnie przypadły go gustu kanapki ze śledziem.

ŁP
 
 

 

aktualizowano: 2013-05-22 10:12
Wszystkich rekordów:

Społeczność