Po godzinach

Po godzinach 2015-05-06

Szparagowy renesans

Nową, wiosenną kartę wprowadziła restauracja Renaissance w hotelu Radisson Blu w Szczecinie.

Prezentacja wiosennego menu restauracji Renaissance /fot.: mab / Prezentacja wiosennego menu restauracji Renaissance /fot.: mab /
Kuchnia hotelu Radisson BLU  /fot.: mab /
Kuchnia hotelu Radisson BLU
/fot.: mab /
Od lewej: Paweł Szatkowski i Wiesław Kartasiński podczas prezentacji wiosennego menu   /fot.: mab /
Od lewej: Paweł Szatkowski i Wiesław Kartasiński podczas prezentacji wiosennego menu
/fot.: mab /
"Jadalna ziemia", czyli orzechowy puder obok bezy z musem mascarpone i amaretto
/fot.: mab /
Prezentacja wiosennego menu restauracji Renaissance  /fot.: mab /
Prezentacja wiosennego menu restauracji Renaissance
/fot.: mab /

W zaprezentowanym na początku maja menu królują szparagi. Przykładem jest zupa - wyjątkowo słodki, aksamitny krem z tych warzyw.

Jako danie główne szef kuchni Wiesław Kartasiński i jego zastępca Paweł Szatkowski polecają comber z królika otulony szynką szwarcwaldzką z ziołową polentą, szparagami, grillowaną młodą cebulką, groszkiem cukrowym i delikatnym sosem tymiankowym.

Deser wymaga od zespołu kucharzy z Radissona użycia nieco bardziej zaawansowanej techniki. Aby bowiem przygotować kompresowanego arbuza z imbirem trzeba... usunąć z niego powietrze. Tak przygotowany owoc przypomina trochę wyglądem i konsystencją galaretkę. Na talerzu towarzyszy mu gałka lodów cynamonowych własnej roboty.

Wiosennemu menu restauracji Renaissance towarzyszą wina dobrane przez specjalistów z firmy Wineland.

Nawiązująca, m.in. obrazami na ścianach, do epoki renesansu restauracja znajdująca się na parterze hotelu Radisson BLU czynna jest od poniedziałku do piątku w godz. 17-23. W weekendy lokal jest nieczynny.

SG


Partner cyklu Po godzinach:
 
 

 

aktualizowano: 2015-05-06 20:13
Wszystkich rekordów:

Społeczność