Szparagowy renesans
Nową, wiosenną kartę wprowadziła restauracja Renaissance w hotelu Radisson Blu w Szczecinie.
W zaprezentowanym na początku maja menu królują szparagi. Przykładem jest zupa - wyjątkowo słodki, aksamitny krem z tych warzyw.
Jako danie główne szef kuchni Wiesław Kartasiński i jego zastępca Paweł Szatkowski polecają comber z królika otulony szynką szwarcwaldzką z ziołową polentą, szparagami, grillowaną młodą cebulką, groszkiem cukrowym i delikatnym sosem tymiankowym.
Deser wymaga od zespołu kucharzy z Radissona użycia nieco bardziej zaawansowanej techniki. Aby bowiem przygotować kompresowanego arbuza z imbirem trzeba... usunąć z niego powietrze. Tak przygotowany owoc przypomina trochę wyglądem i konsystencją galaretkę. Na talerzu towarzyszy mu gałka lodów cynamonowych własnej roboty.
Wiosennemu menu restauracji Renaissance towarzyszą wina dobrane przez specjalistów z firmy Wineland.
Nawiązująca, m.in. obrazami na ścianach, do epoki renesansu restauracja znajdująca się na parterze hotelu Radisson BLU czynna jest od poniedziałku do piątku w godz. 17-23. W weekendy lokal jest nieczynny.
SG