Start!

Start! 2015-12-14

Start! Naleśniki z Podzamcza

Transportowiec i saksofonista założyli firmę i rozpoczęli przygodę z gastronomią – w ich Pyle i Mące można zjeść naleśniki i posłuchać muzyki na żywo.

Piotr Żyjewski i Tomasz Doncer od 21 listopada prowadzą naleśnikarnię Pył i Mąka /fot.: ak / Piotr Żyjewski i Tomasz Doncer od 21 listopada prowadzą naleśnikarnię Pył i Mąka /fot.: ak /
Tomasz Doncer jest inżynierem transportu po Politechnice Szczecińskiej. Przez krótki czas pracował w firmie transportowej. Piotr Żyjewski jest saksofonistą z dyplomem Akademii Sztuki. Wcześniej zarabiał grywając na imprezach okolicznościowych. Decyzję o otwarciu własnego lokalu podjęli w lipcu.
 
– Nie mieliśmy doświadczenia w gastronomii, ale zawsze lubiliśmy gotować. Zdecydowaliśmy się na naleśniki, bo nie jest to kuchnia ani skomplikowana, ani wymagająca specjalistycznych technik – mówi Piotr Żyjewski.
 
We wrześniu zarejestrowali firmę i wynajęli lokal przy ul. Osiek na szczecińskim Podzamczu. Wcześniej działała tam restauracja. Przedsiębiorcy wyremontowali wnętrze, stworzyli menu i przeszli szkolenie baristyczne. Całość sfinansowali z własnych oszczędności, dołożyli się także ich rodzice. 21 listopada otworzyli Pył i Mąkę.
 
W lokalu można zjeść naleśniki słodkie, wytrawne (pikantne, z rybami, krewetkami), wegetariańskie, zapiekane i tagliatelle naleśnikowe. Wszystkie robione są na bieżąco ze świeżych składników. Motywem przewodnim w menu są znaki zodiaku.
 
Właściciele naleśnikarni spędzają w pracy po kilkanaście godzin dziennie przez sześć dni w tygodniu. Nie zatrudniają jeszcze pracowników. W ciągu dnia mają po około 50 klientów, wśród których są już stali bywalcy.
 
– Chcielibyśmy mieć przynajmniej stu klientów dziennie. Pewnie gdy będziemy mieć w ofercie alkohol i gdy więcej szczecinian pozna nasz lokal, to ten poziom sprzedaży uda się nam osiągnąć –  ocenia Piotr Żyjewski.
 
Wkrótce dodatkową atrakcją naleśnikarni będzie muzyka na żywo. Na wiosnę jej właściciele uruchomią ogródek i ponowią działania promocyjne (do tej pory reklamowali się na Facebooku i w szczecińskich magazynach). Mają też ambitne plany na przyszłość: chcą otworzyć kolejny lokal, a z czasem, jeśli biznes będzie szedł dobrze, sieć naleśnikarni pod szyldem Pył i Mąka.
 
ak
Tematy: start (171) | pierwsza firma (36) |
aktualizowano: 2015-12-20 22:56
Wszystkich rekordów:

Społeczność