Informacje
Producent filetów rybnych zakotwiczył w Koszalinie
W koszalińskiej podstrefie ekonomicznej uroczyście otwarto zakład duńskiej firmy Espan, zajmującej się przetwórstwem rybnym.
Głównym profilem działalności Espanu jest produkcja świeżych filetów z ryb morskich, a podstawą jest dorsz bałtycki. Produkt jest ogólnodostępny - trafia do supermarketów w kilku krajach europejskich. Połowę udziałów w Espan posiada inny duński przetwórca owoców morza, działający od lat w Koszalinie Espersen. Pozostałe 50 proc. jest w rękach Pandalus A/S, również duńskiej firmy z tej samej branż
W październiku 2011 r. inwestor podpisał umowę kupna ponad 15 tys. m2 gruntu w podstrefie „Koszalin”. Zapowiedział też wówczas utworzenie 40 nowych miejsc pracy. W tej chwili zakład zatrudnia 42 osoby na jedną zmianę produkcyjną. W planach jest również druga zmiana. Dzienna wydajność zakładu to przetwórstwo około 18 ton surowca.
Koszalińska podstrefa Słupskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej powstała w 2003 roku i w niespełna trzy lata siedmiu inwestorów zagospodarowało ponad 22 ha gruntu. To był impuls pozwalający powiększyć powierzchnię strefy - obecnie to prawie 115 ha. Na tym terenie inwestorzy mogą spodziewać się licznych ulg ułatwiających rozwój firmy. Jak informują urzędnicy, aktualnie Koszalina prowadzi rozmowy z jedenastoma potencjalnymi inwestorami.
KZ