Informacje
Bosman na lato
Bosman Niepasteryzowany ma ośmiotygodniowy termin przydatności do spożycia.
- Przeprowadziliśmy badania konsumenckie przed wprowadzeniem niepasteryzowanego na rynek. Według respondentów takie piwo podkreśla regionalizm browaru i kojarzy się ze świeżością - mówi Michał Gotowała, dyrektor browaru Szczecin. - Produkcja piwa niepasteryzowanego o krótszym terminie przydatności do spożycia świadczy o jakości browaru w zakresie produkcji i logistyki.
Niepasteryzowane można będzie kupić do sierpnia w Szczecinie i okolicach oraz nad morzem. Dostępne będzie w półlitrowych butelkach. Piwo będzie promowane hasłem „Świeże, prosto z browaru”. Dyrektor szczecińskiego browaru nie podaje prognoz dotyczących sprzedaży nowego produktu.
Szczeciński browar, należący do duńskiej grupy Carlsberg, szczyci się ponadto srebrnym medalem dla piwa Bosman Specjal przyznanym niedawno w konkursie Monde Selection. Konkurs odbywa się nieprzerwanie od 1961 roku. Podczas konkursu spośród produktów spożywczych wytwarzanych na całym świecie wyłaniane są te najlepszej, sprawdzonej jakości. Oceny dokonuje niezależna i najstarsza na świecie organizacja badająca jakość produktów – Instytut Jakości Monde Selection. W składzie jury oceniającej jakość i walory smakowe piwnych trunków znajdują się profesjonaliści i naukowcy wyspecjalizowani w dziedzinie browarnictwa. Bosman Specjal został poddany badaniom laboratoryjnym i oceniony pod kątem jakości i walorów smakowych.
mab