Po godzinach
Wina spod Gryfina
Pierwsza na Pomorzu Zachodnim i jedna z największych w Polsce winnic rozpoczęła sprzedaż swoich wyrobów.
Twórcami Winnicy Turnau w Baniewicach pod Gryfinem są Zbigniew, Jacek i Grzegorz Turnau (ten ostatni to znany śpiewający artysta z Krakowa; prywatnie kuzyn Zbigniewa Turnaua, który od 20 lat prowadzi rolniczą firmę Agrowid) oraz Tomasz Kasicki (wieloletni współpracownik Zbigniewa, sadownik i enolog). Wspiera ich doświadczeniem Frank Faust – twórca win z Nadrenii.
Założona w 2011 roku winnica składa się z dwóch parceli mających w sumie 17 ha. Pierwsze zbiory odbyły się w 2014 roku. Powstało z nich 30 tys. litrów wina, które trafiły w tym roku do sprzedaży. Docelowo w Winnicy Turnau powstawać ma około 100 tys. butelek rocznie.
W ofercie są takie wina, jak: Rosé (różowe), Solaris (białe), Seyval Blanc (białe, półsłodkie), Hiberna (białe, półsłodkie), Johanniter (białe, półsłodkie o najwyższej zawartości cukru resztkowego wśród oferowanych win), Riesling (białe, wytrwane) oraz Rondo/Regent (czerwone, wytrwane). Za butelkę wina z Baniewic trzeba zapłacić od 55 do 90 zł.
Sprzedaż prowadzona jest bezpośrednio w Winnicy Turnau (można tam zapoznać się z procesem produkcji) i w internecie. Trunki od Turnauów goszczą w szczecińskich restauracjach i coraz częściej także w lokalnych sklepach z winami.
Wartość całego przedsięwzięcia, obejmującego utworzenie przetwórni wina gronowego, zakup nowoczesnych urządzeń oraz przebudowę budynku na winiarnię, to kwota 2,5 mln zł. Inwestycja otrzymała dofinansowanie ze środków RPO w ramach poddziałania „Inwestycje MSP w nowe technologie” w wysokości ponad 1,4 mln zł.
Jak podkreślają właściciele, winnica to spełnienie ich marzeń i próba powrotu do rodzinnych tradycji. Pradziadek Zbigniewa i Grzegorza, Jerzy Turnau, był właścicielem ziemskim i twórcą kursów rolniczych we Lwowie.
AK
Partner cyklu Po godzinach:
Wszystkich rekordów: