Po godzinach
Jeleń w leśnej mgle
Jesienną kartę dań wprowadziła restauracja Renaissance w hotelu Radisson Blu w Szczecinie.
Piotr Garus, prezes Wineland opowiada o winach, które dobrał do jesiennego menu restauracji Renaissance
/fot.: ak /
Filet z jelenia z puree z topinamburu, prażonymi orzeszkami sosnowymi, ziemniakami z czosnkiem i sosem kurkowym - danie główne w restauracji Renaissance
/fot.: Dagny Walter /
W zaprezentowanym pod koniec października menu pierwszoplanową rolę grają leśne grzyby i dziczyzna.
Na przystawkę szef kuchni Wiesław Kartasiński poleca pierożki z leśnymi grzybami i sosem ziołowym oraz consome z perliczki z pulpecikami i borowikami. Jako danie główne warto wybrać filet z jelenia z puree z topinamburu, prażonymi orzeszkami sosnowymi, ziemniakami z czosnkiem i sosem kurkowym.
Kuchnia restauracji Renaissance korzysta z sous-vide, czyli próżniowej metody długiego gotowania potraw w szczelnie zamkniętych workach plastikowych, umieszczonych w gorącej wodzie. Dzięki temu mięso, warzywa czy owoce zachowują swój naturalny smak.
Przykładem dania przygotowanego w inny nowoczesny sposób jest tatar z jelenia z cebulką, kurkami, wędzonym żółtkiem i pudrem z palonego owocu jałowca. Zamawiając je możemy obejrzeć mini-spektakl kulinarny – serwowane jest pod szklaną kopułą, po uniesieniu której rozchodzi się para. Z niej, jak z gęstej leśnej mgły, wyłania się niezwykła przystawka.
Wiesław Kartasiński na deser proponuje innowacyjną fuzję smaków – lody buraczane na dyniowym biszkopcie.
Jesienna karta restauracji Renaissance dostępna jest do 27 listopada. Pozycjom w menu towarzyszą wina dobrane przez specjalistów z firmy Wineland. Oprócz dań z jesiennej karty Renaissance oferuje także menu świąteczne – w tradycyjnym i wykwintym wydaniu.
ak
Wszystkich rekordów: