Po godzinach

Po godzinach 2015-10-29

Jeleń w leśnej mgle

Jesienną kartę dań wprowadziła restauracja Renaissance w hotelu Radisson Blu w Szczecinie. 

Restauracja Renaissance zaprezentowała jesienną kartę dań /fot.: ak / Restauracja Renaissance zaprezentowała jesienną kartę dań /fot.: ak /
Piotr Garus, prezes Wineland opowiada o winach, które dobrał do jesiennego menu restauracji Renaissance  /fot.: ak /
Piotr Garus, prezes Wineland opowiada o winach, które dobrał do jesiennego menu restauracji Renaissance
/fot.: ak /
Dania restauracji Renaissance powstają pod okiem szefa kuchni Wiesława Kartasińskiego  /fot.: ak /
Dania restauracji Renaissance powstają pod okiem szefa kuchni Wiesława Kartasińskiego
/fot.: ak /
Filet z jelenia z puree z topinamburu, prażonymi orzeszkami sosnowymi, ziemniakami z czosnkiem i sosem kurkowym - danie główne w restauracji Renaissance  /fot.: Dagny Walter /
Filet z jelenia z puree z topinamburu, prażonymi orzeszkami sosnowymi, ziemniakami z czosnkiem i sosem kurkowym - danie główne w restauracji Renaissance
/fot.: Dagny Walter /
Restauracja Renaissance tatar z jelenia serwuje w efektowny sposób   /fot.: Dagny Walter /
Restauracja Renaissance tatar z jelenia serwuje w efektowny sposób
/fot.: Dagny Walter /
Lody buraczane na dyniowym biszkopcie - deser w restauracji Renaissance  /fot.: Dagny Walter /
Lody buraczane na dyniowym biszkopcie - deser w restauracji Renaissance
/fot.: Dagny Walter /
W zaprezentowanym pod koniec października menu pierwszoplanową rolę grają leśne grzyby i dziczyzna.
 
Na przystawkę szef kuchni Wiesław Kartasiński poleca pierożki z leśnymi grzybami i sosem ziołowym oraz consome z perliczki z pulpecikami i borowikami. Jako danie główne warto wybrać filet z jelenia z puree z topinamburu, prażonymi orzeszkami sosnowymi, ziemniakami z czosnkiem i sosem kurkowym.
 
Kuchnia restauracji Renaissance korzysta z sous-vide, czyli próżniowej metody długiego gotowania potraw w szczelnie zamkniętych workach plastikowych, umieszczonych w gorącej wodzie. Dzięki temu mięso, warzywa czy owoce zachowują swój naturalny smak.
 
Przykładem dania przygotowanego w inny nowoczesny sposób jest tatar z jelenia z cebulką, kurkami, wędzonym żółtkiem i pudrem z palonego owocu jałowca. Zamawiając je możemy obejrzeć mini-spektakl kulinarny – serwowane jest pod szklaną kopułą, po uniesieniu której rozchodzi się para. Z niej, jak z gęstej leśnej mgły, wyłania się niezwykła przystawka.
 
Wiesław Kartasiński na deser proponuje innowacyjną fuzję smaków – lody buraczane na dyniowym biszkopcie.
 
Jesienna karta restauracji Renaissance dostępna jest do 27 listopada. Pozycjom w menu towarzyszą wina dobrane przez specjalistów z firmy Wineland. Oprócz dań z jesiennej karty Renaissance oferuje także menu świąteczne – w tradycyjnym i wykwintym wydaniu.
 
ak
aktualizowano: 2015-11-04 10:06
Wszystkich rekordów:

Społeczność