Informacje
Opak inwestuje, by produkować innowacyjną tekturę
Halę z nowoczesną linią technologiczną oraz magazynem wysokiego składowania, buduje szczecinecka firma Opak, producent falistej tektury wielowarstwowej i opakowań dla wielu branż, od spożywczej i chemicznej po e-commerce.
- Zakończenie inwestycji pozwoli nam poszerzyć produkcję. Będziemy mogli wytwarzać tekturę falistą nie tylko jak dotąd o trzech rodzajach fal, ale nawet o pięciu, w dodatku w różnych kombinacjach układu fal. A ten decyduje o ważnych cechach tektury: wytrzymałości, sztywności, o tym czy można na niej dobrze drukować – wyjaśnia Marcin Pączka, dyrektor handlowy firmy Opak. - To nasza kolejna inwestycja. Kilka lat temu dzięki dotacji na innowacje mogliśmy obok tektury dwu-, trzy-, cztero- i pięciowarstwowej zacząć wytwarzać, chyba jako pierwsi w Polsce, także tekturę siedmiowarstwową o zwiększonej wytrzymałości.
Opak wytwarza tekturę nawet siedmiowarstwową o różnych rodzajach i kombinajach fal
Hala (ok. 2,5 tys. m kw.) powstaje na terenie siedziby firmy przy ul. Harcerskiej w Szczecinku. Ma być gotowa za trzy miesiące. Spółka zainwestowała środki własne. Wstępnie koszt budowy i wyposażenia szacuje na ok. 6 mln zł. W nowej hali zmieścić się ma linia technologiczna o długości 140 m, a obok magazyn specjalnie dla wytworzonych na niej produktów.
Opak produkuje tekturę i tekturowe opakowania (również kartony wielkogabarytowe) dla odbiorców różnych branż, m. in. spożywczej, meblarskiej, rtv i agd, e-commerce oraz chemicznej (jest członkiem Klastra Zielona Chemia). Zaopatruje w tekturę także innych producentów opakowań.
- Obecnie wytwarzamy ok. 5 mln metrów tektury, ok. 15 mln opakowań miesięcznie. Inwestycja pozwoli nam podwoić produkcję – mówi Marcin Pączka. Wyjaśnia, że 90 proc. ich wyrobów trafia na polski rynek, reszta to produkcja dla firm niemieckich czy skandynawskich.
Firma sprzedaje również maszyny do produkcji tektury.
Opak to spółka jawna działająca od 1991 r., rodzinna firma, której właścicielem jest Leopold Pączka.
- Zatrudniamy 250 osób – mówi Marcin Pączka.
ata
Wszystkich rekordów: