Po godzinach

Po godzinach 2011-05-09

Gotowanie nad Odrą

Przez żołądek do serca - tą zasadą kierowali się wystawcy i organizatorzy Pikniku nad Odrą, imprezy promującej turystykę, rekreację i dobrą kuchnię.
Piknik nad Odrą 2011 /fot. SG/ Piknik nad Odrą 2011 /fot. SG/
Piknik nad Odrą 2011 /fot. SG/
Piknik nad Odrą 2011 /fot. SG/
Piknik nad Odrą 2011 /fot. SG/
Piknik nad Odrą 2011 /fot. SG/
Piknik nad Odrą 2011 /fot. SG/
Piknik nad Odrą 2011 /fot. SG/
Piknik nad Odrą 2011 /fot. SG/
Piknik nad Odrą 2011 /fot. SG/
Piknik nad Odrą 2011 /fot. SG/
Piknik nad Odrą 2011 /fot. SG/

Piknik, zorganizowany w drugi majowy weekend przyciągnął na szczecińskie Wały Chrobrego tysiące zwiedzających i spacerowiczów. W tym roku na pikniku można było spróbować nie tylko regionalnych specjałów  z województwa zachodniopomorskiego, ale również, dzięki współpracy z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi, przysmaków z niemal całej Polski - Piernikowej Chatki znad Mrogi, nadwarciańskiego chrzanu, kwasu chlebowego, ogórków kwaszonych spod Wielunia, krajanek, śląskich kołoczy i krupnioków i sękacza mazurskiego.

Od kilku lat w centralnym punkcie imprezy stawiany jest gar, w którym przyrządzane jest 2,5 tys. litrów rybnej zupy Anny Jagiellonki - według przepisu Beaty i Bolesława Sobolewskich z restauracji "Na Kuncu Korytarza" w Szczecinie.

Najważniejszą częścią Pikniku nad Odrą są jednak Targi Turystyczne Market Tour. W tym roku odbyła się ich jubileuszowa, dwudziesta edycja. Stoiska targowe zajęły gminy i regiony Polski, biura podróży, hotele i ośrodki wypoczynkowe. W związku z tym, że partnerem tegorocznych targów była Niemiecka Centrala Turystyki, wśród wystawców pojawiło się sporo firm i instytucji zza Odry - sztuczna wyspa Tropical Island, przygraniczny klub golfowy Schloss Krugsdorf, czy berlińskie lotniska i hostele.

SG

Tematy: Szczecin (597) | turystyka (56) | gastronomia (17) |
aktualizowano: 2011-05-12 13:38
Wszystkich rekordów:

Społeczność