Gotowanie nad Odrą
Piknik, zorganizowany w drugi majowy weekend przyciągnął na szczecińskie Wały Chrobrego tysiące zwiedzających i spacerowiczów. W tym roku na pikniku można było spróbować nie tylko regionalnych specjałów z województwa zachodniopomorskiego, ale również, dzięki współpracy z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi, przysmaków z niemal całej Polski - Piernikowej Chatki znad Mrogi, nadwarciańskiego chrzanu, kwasu chlebowego, ogórków kwaszonych spod Wielunia, krajanek, śląskich kołoczy i krupnioków i sękacza mazurskiego.
Od kilku lat w centralnym punkcie imprezy stawiany jest gar, w którym przyrządzane jest 2,5 tys. litrów rybnej zupy Anny Jagiellonki - według przepisu Beaty i Bolesława Sobolewskich z restauracji "Na Kuncu Korytarza" w Szczecinie.
Najważniejszą częścią Pikniku nad Odrą są jednak Targi Turystyczne Market Tour. W tym roku odbyła się ich jubileuszowa, dwudziesta edycja. Stoiska targowe zajęły gminy i regiony Polski, biura podróży, hotele i ośrodki wypoczynkowe. W związku z tym, że partnerem tegorocznych targów była Niemiecka Centrala Turystyki, wśród wystawców pojawiło się sporo firm i instytucji zza Odry - sztuczna wyspa Tropical Island, przygraniczny klub golfowy Schloss Krugsdorf, czy berlińskie lotniska i hostele.
SG