Informacje

Informacje 2014-05-07

Piknik nad Odrą już w najbliższy weekend

Nawet 50 tys. zwiedzających spodziewają się organizatorzy tej wiosennej imprezy, która odbędzie się w najbliższy weekend na Wałach Chrobrego.

Impreza przyciąga co roku kilkadziesiąt tysięcy odwiedzających  /fot.: mat. organizatora  / Impreza przyciąga co roku kilkadziesiąt tysięcy odwiedzających /fot.: mat. organizatora /

W dniach 10-11 maja 2014 r. Wały Chrobrego w Szczecinie wypełni 200 wystawców i dziesiątki tysięcy ludzi. Najważniejszym wydarzeniem całej imprezy i wiodąca marką PIKNIKU są Targi Turystyczne MARKET TOUR.

Na stoiskach wystawienniczych, tworzących wspólne miasteczko turystyczne zaprezentują się regiony, gminy i miasta z Polski oraz z zagranicy. Swoją ofertę przedstawią także biura podróży, sanatoria, pensjonaty, ośrodki wypoczynkowe. Na MARKET TOUR poznać będzie można oferty transportu lotniczego, autobusowego i promowego.

Dla wystawców (regionów, miast, biur podróży, czy hoteli) to okazja do wymiany doświadczeń, nawiązania nowych kontaktów oraz, co najważniejsze, do zaprezentowania swojej oferty licznym odbiorcom. Wśród nich są mieszkańcy regionu, jak i mieszkańcy innych województw. Przyjeżdżają także zainteresowani wypoczynkiem w Polsce Niemcy, Duńczycy czy Szwedzi.

Kolejna atrakcja - Strefa Globtrotera dedykowana jest osobom lubiącym podróżować niebanalnie, ekstremalnie i tym, którzy lubią słuchać opowieści z dalekich i bliższych zakątków świata. Głównymi atrakcjami Strefy będą: spotkania ze znanymi podróżnikami, między innymi Wojcieche Cejrowskim, prezentacje, filmy, warsztaty, porady jak przygotować się do wypraw, wystawa fotograficzna "Niezwykła Australia", panel dla rodzin z dziećmi, stoiska wystawowe: oferty i sprzęt turystyczny, publikacje podróżnicze National Geographic czy mini-rejsy na pokładzie jachtu kpt Marty Sziłajtis-Obiegło.

Łasuchów przyciągną zapewne Targi Zdrowej Żywności oraz Lista Produktów Tradycyjnych, na których nie zabraknie zachodniopomorskich przysmaków. Można będzie spróbować ogórka kołobrzeskiego, pierników szczecińskich, konfitur z róży i pomidorów, miodu drahimskiego, chleba gwdowskiego, kiszki szwedzkiej i potraw z niedawno wpisanego na listę ziemniakawyszoborskiego.

Powstanie także aleja „Zachodniopomorskie Smaki” na amatorów zachodniopomorskich smakołyków czekać będą wędliny produkowane według tradycyjnych receptur, miody z różnych zakątków Pomorza Zachodniego, pyszne wypieki i inne pyszności. 

Tradycyjnym już elementem imprezy jest także wielkie gotowanie. Tym razem zespół kucharzy Teatru Kulinarnego Krzysztofa Górskiego  ugotuje lubuski bigos na czerwonym winie dla 10 tys. osób. Nie zabraknie również atrakcji dla maluchów, ciekawych spotkań, konkursów i występów na scenie.

ŁP
 

aktualizowano: 2014-05-16 07:01
Wszystkich rekordów:

Społeczność