Po godzinach

Po godzinach 2013-11-22

Wino i tango w Novotelu

Młode wino z regionu Beaujolais zyskało popularność na świecie dzięki sprawnemu marketingowi Francuzów. O tym, że można się przy nim naprawdę dobrze bawić po raz kolejny przekonuje hotel Novotel Szczecin Centrum.

Eugenia Eberhard i Sebastian Posadas /fot.: mab / Eugenia Eberhard i Sebastian Posadas /fot.: mab /
Beaujolais nouveau w Novotel Szczecin Centrum  /fot.: mab /
Beaujolais nouveau w Novotel Szczecin Centrum
/fot.: mab /
Beaujolais nouveau w Novotel Szczecin Centrum  /fot.: mab /
Beaujolais nouveau w Novotel Szczecin Centrum
/fot.: mab /
Eugenia Eberhard i Sebastian Posadas  /fot.: mab /
Eugenia Eberhard i Sebastian Posadas
/fot.: mab /
Beaujolais nouveau w Novotel Szczecin Centrum  /fot.: mab /
Beaujolais nouveau w Novotel Szczecin Centrum
/fot.: mab /
Patrycja Bierska, dyrektor hotelu Novotel Szczecin Centrum  /fot.: mab /
Patrycja Bierska, dyrektor hotelu Novotel Szczecin Centrum
/fot.: mab /
Michał Sobecki, prezes Ośrodka Alliance Française w Szczecinie  /fot.: mab /
Michał Sobecki, prezes Ośrodka Alliance Française w Szczecinie
/fot.: mab /

Tradycyjnie w trzeci czwartek listopada otwarcie butelek z młodym francuskim trunkiem fetowały wspólnie szczecińskie hotele należące do francuskiej grupy Accor, czyli Novotel, Ibis i Ibis Budget. Towarzyszyły im Alliance Française, Ambasada Francuska i sieć handlowa Inter Marchē, które były współorganizatorami spotkania.

Rolę gospodyni pełniła Patrycja Bierska, dyrektor Novotel Szczecin Centrum. Towarzyszył jej Michał Sobecki, prezes Ośrodka Alliance Française w Szczecinie, który przy okazji zachęcał do rozpoczęcia nauki języka francuskiego.

Opinie na temat tegorocznego beaujolais były rozmaite, natomiast na pewno było ono łagodniejsze w smaku od serwowanego rok wcześniej.

- Beaujolais Nouveau powstaje w regionie położonym na północ od Lyonu w procesie przyspieszonej winifikacji. Dzięki sprawnym działaniom marketingowym zwyczaj otwierania jego butelek w trzeci czwartek listopada celebrowany jest już w stu krajach świata - wyjaśnił Christian Faure, enolog, a zarazem pracownik Katedry Filologii Romańskiej Wydziału Filologicznego Uniwersytetu Szczecińskiego. Jego zdaniem tegoroczne wino zwane też potocznie beaujol lub beauj, dobrze komponuje się z wieprzowiną i kasztanami jadalnymi.

Mówiąc o jedzeniu warto wspomnieć, że kieliszkom z winem towarzyszyła masa rozmaitych przekąsek.

- Szczególnie warto zwrócić uwagę na schab z dzika marynowany w lawendzie, gravlax z halibuta marynowany w trawie cytrynowej oraz na sałatkę ze świeżym szpinakiem i serem haloumi - podpowiedział Piotr Sierociński, szef kuchni szczecińskiego Novotelu.

Oprócz beaulolais nouveau bohaterami wieczoru byli Eugenia Eberhard i Sebastian Posadas -  mistrzowie i nauczyciele tanga z Buenos Aires, którzy wystąpili przed gośćmi imprezy. Ich przyjazd do Szczecina związany jest z 5. Międzynarodowym Festiwalem Tanga, którego są głównymi gwiazdami.

O klimat muzyczny na francuską nutę zadbało szczecińskie trio smyczkowe Sotielle.

SG

utworzono : 2013-11-22 00:04
Wszystkich rekordów:

Społeczność