Po godzinach

Po godzinach 2016-05-12

Radisson Blu - światowe trendy na jeden kęs i lokalną kieszeń

Największy szczeciński hotel w marcu zakończył kolejny etap renowacji wnętrz. To nie jedyne zmiany. – Chcemy by oferta hotelowo-restauracyjna była dostępna praktycznie dla każdego – mówi Wioletta Szczepańska, dyrektor obiektu.

Radisson Blu w Szczecinie. Pokoje typu standard po remoncie /fot.: ak / Radisson Blu w Szczecinie. Pokoje typu standard po remoncie /fot.: ak /
O zmianach, jakie zaszły w hotelu powiedziała Joanna Niespodziańska, dyrektor sprzedaży i marketingu Radisson Blu w Szczecinie  /fot.: ak /
O zmianach, jakie zaszły w hotelu powiedziała Joanna Niespodziańska, dyrektor sprzedaży i marketingu Radisson Blu w Szczecinie
/fot.: ak /
Radisson Blu w Szczecinie. Pokoje typu standard po remoncie  /fot.: ak /
Radisson Blu w Szczecinie. Pokoje typu standard po remoncie
/fot.: ak /
Radisson Blu w Szczecinie. Pokoje typu standard po remoncie  /fot.: ak /
Radisson Blu w Szczecinie. Pokoje typu standard po remoncie
/fot.: ak /
Radisson Blu w Szczecinie. Pokoje typu standard po remoncie  /fot.: ak /
Radisson Blu w Szczecinie. Pokoje typu standard po remoncie
/fot.: ak /
Odnowiony bar Copernicus   /fot.: ak /
Odnowiony bar Copernicus
/fot.: ak /
W barze Copernicus można zasiąść w fotelach z widokiem na miasto  /fot.: ak /
W barze Copernicus można zasiąść w fotelach z widokiem na miasto
/fot.: ak /
Wiesław Kartasiński, szef kuchni Renaissance  i Paweł Szatkowski, sous chef Renaissance przedstawili menu restauracji na maj i czerwiec  /fot.: ak /
Wiesław Kartasiński, szef kuchni Renaissance i Paweł Szatkowski, sous chef Renaissance przedstawili menu restauracji na maj i czerwiec
/fot.: ak /
Łosoś ze szparagami  to jedno z dostępnych w aktualnej ofercie dań restauracji Renaissance  /fot.: ak /
Łosoś ze szparagami to jedno z dostępnych w aktualnej ofercie dań restauracji Renaissance
/fot.: ak /
Bary Radisson Blu zaproponują specjalne menu na Euro 2016  /fot.: ak /
Bary Radisson Blu zaproponują specjalne menu na Euro 2016
/fot.: ak /
Szczeciński Radisson Blu proponuje swoim gościom zarówno zdrowe smoothie, jak i lokalne przysmaki  /fot.: ak /
Szczeciński Radisson Blu proponuje swoim gościom zarówno zdrowe smoothie, jak i lokalne przysmaki
/fot.: ak /
W Radisson Blu po renowacji jest już sześć z ośmiu pięter pokoi. Prace wewnątrz hotelu trwają tu od kilku lat i dotychczas kosztowały kilka milionów złotych. Od przeszło miesiąca hotelowi goście korzystać mogą z odnowionego czwartego i piątego piętra oraz baru Copernicus, który znajduje się na ostatnim, jedenastym piętrze. Remont przeprowadziła spółka Pazim, od stycznia zarządzająca hotelem na zasadach franczyzy (wcześniej hotel był bezpośrednio zarządzany przez właściciela sieci Radisson – Carlson Rezidor).
 
– Odkąd jesteśmy hotelem franczyzowym przechodzimy proces dostosowania naszej oferty pod lokalny rynek. Wszystkie wytyczne, które mamy z sieci, to najnowsze światowe trendy – mówi Wioletta Szczepańska, dyrektor hotelu Radisson Blu w Szczecinie.
 
Sieciowy standard z lokalnym akcentem
 
Wyremontowane piętra zostały zaaranżowane w stylu nowoczesnym, w kolorach beżu, brązu i błękitów. W pokojach są nowe meble, telewizory na ścianie, wykładziny oraz nowe łazienki z kabinami prysznicowymi. 
 
– Pokoje zapewniają komfort czterogwiazdkowego hotelu sieci Carlson Rezidor Hotel Group i różnią się wyłącznie kolorystyką – zauważa Wioletta Szczepańska. Jednym z lokalnych akcentów w zaprezentowanych pokojach typu standard jest ściana z fototapetą przedstawiającą żaglówkę na morzu.
 
Do wyboru są pokoje z jednym łóżkiem (łącznie 369 pokoi w całym hotelu), pokoje z dwoma osobnymi łóżkami (125), apartamenty (10) oraz pokoje przystosowane dla osób niepełnosprawnych (12). Jak informuje Joanna Niespodziańska, dyrektor sprzedaży i marketingu hotelu, na „dwójki” jest zapotrzebowanie szczególnie ze strony firm czy klubów sportowych.
 
Ile zapłacimy za pokój? – Nie ma sztywnego cennika. W tej chwili w hotelarstwie obowiązuje cena dnia. Wszystko zależy od zapotrzebowania na lokalnym rynku, sezonu czy odbywających się w mieście wydarzeń. Na dzień dzisiejszy cena za pokój zaczyna się od 450 zł za dobę, ale w listopadzie czy styczniu ten sam pokój może być o połowę tańszy, a w najpopularniejszych miesiącach dużo droższy – odpowiada Wioletta Szczepańska. Szczeciński Radisson Blu na brak gości nie narzeka, 10 maja nie było wolnego pokoju.
 
Podobną, co w pokojach kolorystykę odnajdziemy w barze Copernicus. Można tu zasiąść w wygodnym fotelu z widokiem na miasto, a w czwartki i piątki posłuchać również muzyki fortepianowej na żywo.
 
W najbliższej przyszłości hotel planuje odświeżenie restauracji Europa oraz remont dwóch pozostałych pięter.
 
Światowe trendy na talerzu
 
Gospodarze szczecińskiego hotelu Radisson Blu chcą, by z jego oferty mógł skorzystać każdy, nie tylko goście konferencyjni czy biznesowi. – Nasza oferta mocno wzbogaci się o przyjęcia okolicznościowe. Już teraz mamy pozamawianych dużo imprez komunijnych – mówi Wioletta Szczepańska.
 
Na każde spotkanie hotel proponuje nową koncepcję Food Trends. Są w niej zdrowe przekąski, dania wegetariańskie z elementami kuchni orientalnej, które można zjeść na jeden kęs, podane w ciekawej formie. Menu hotelowych barów urozmaica kuchnia lokalna w nowoczesnym wydaniu, odświeżona klasyka z babcinego kredensu – jak to określa hotel. To m.in. gołąbki, śledzie, kanapka z paprykarzem, paszteciki z mięsem. Od 10 czerwca do 10 lipca w barach dostępna będzie również specjalna oferta na Euro 2016, czyli przekąski w stylu street foodowym, takie jak miniburgery, rilettes z kaczki wędzonej czy krążki cebulowe.
 
Od 4 maja nowe menu ma także restauracja Renaissance, która do końca czerwca zaprasza na dania ze szparagów i truskawek. Paweł Szatkowski, sous chef Renaissance propnuje m.in. sałatkę z kozim serem, cukinią, zielonymi szparagami, kaszą quinoa, truskawkami i sosem vinaigrette na przystawkę, łososia gotowanego w 58 st.C z grillowanymi szparagami, młodymi ziemniakami w boczku z sosem kaparowym jako danie główne czy iście wiosenny w kolorach deser – biszkopt z zieloną herbatą przełożony musem malinowym.
 
Wszystkie hotelowe usługi oraz kluczowe informacje o okolicy są w zasięgu ręki za pomocą opracowanej specjalnie dla Radisson Blu aplikacji na urządzenia mobilne. Dzięki niej goście konferencyjni posiadają również dostęp do agendy spotkania, informacji o prelegentach oraz materiałów konferencyjnych.  
 
ak
Tematy: hotel (39) | Radisson (11) |
aktualizowano: 2016-05-12 16:32
Wszystkich rekordów:

Społeczność