Prezentacje

Prezentacje 2019-02-04

Zielony Kram: Ekologiczne zakupy od A do Z

Kupowanie produktów eko i bio to już nie moda, a świadomy wybór tych, którzy cenią smak i najwyższą jakość oraz dbają o zdrowie – udowadnia Patrycja Dąbek, która od siedmiu lat wspólnie z rodziną prowadzi delikatesy Zielony Kram na szczecińskim Pogodnie.

Patrycja Dąbek, właścicielka Zielonego Kramu /fot.: SG / Patrycja Dąbek, właścicielka Zielonego Kramu /fot.: SG /

Przy wejściu sklepu – świeże warzywa i owoce. Za ladą - piękne bochny chleba, obok szklane butelki z tłoczonymi sokami i słoje z dorodnymi oliwkami. W kolejnych witrynach chłodniczych prezentują się: mięso i wędliny z ekologicznych masarni, ciasta i torty własnego wypieku oraz  sery – głównie bio, z południa Europy. Obok lodówka z mrożonkami i nabiałem. Dalej - regały z całą masa przysmaków z całego świata prawie wszystkie z certyfikatami bio lub eko. Zielony Kram to delikatesy z prawdziwego zdarzenia, w których można z powodzeniem zrobić zakupy na cały tydzień.





Gotowe dania ze znakiem BIO

Krążenie z koszykiem (oczywiście wykonanym z naturalnych materiałów) między półkami Zielonego Kramu to czysta przyjemność dla każdego, kto świadomie kupuje i uważnie czyta etykiety. Mnóstwo tam produktów najwyższej jakości, bez zbędnych lub szkodliwych dodatków.  – od herbat i kaw, przez oleje, sosy, kasze, miody, dżemy, pasty i przetwory, produkty wegańskie po kaszki i słoiczki dla dzieci. Znajdziemy zarówno tradycyjne produkty w wersji eko lub bio, dietetyczne składniki diety. Osoby kojarzące eko-delikatesy wyłącznie ze zdrowym odżywianiem będą zaskoczone widząc bio-przekąski i słodycze - np. chipsy, popcorn, czy lody z najbardziej naturalnych składników.

- Ostatnio boom przeżywają dania gotowe, które można znaleźć w naszych lodówkach – np. tajskie curry z kurczakiem (oczywiście bio), jak i pierogi, które co tydzień docierają do nas spod Zakopanego. Wśród dań gotowych mamy też mrożoną pizzę (również w wersji bezglutenowej) – mówi Patrycja Dąbek.

Zielony Kram działa częściowo w oparciu o dostawców z regionu warzyw i owoców z regionu – m.in. z okolic Kołobrzegu i z Recza. Ale w delikatesach można dostać produkty regionalne z całej Polski oraz towary bio i eko z całego świata.

- Dwa razy w tygodniu jestesmy w Berlinie, w jednej z największych w Europie hurtowni produktów ekologicznych z kilkudziesięcioma tys. produktów z całego świata - wyjasnia Patrycja Dąbek.

Ofertę uzupełniają środki czystości i kosmetyki, chemia gospodarcza i świece zapachowe na bazie naturalnych składników. Miłośnicy gotowania zaopatrzą się na miejscu w pięknie wydane książki kucharskie. Właścicielka Zielonego Kramu nie zapomniała też o właścicielach czworonogów, którzy kupią dla swoich podopiecznych karmę bio – suchą i w puszkach.



Jakość na pierwszym miejscu

- 90 proc. naszych produktów jest ekologiczna. Pozostałe 10 to produkty konwencjonalne, ale pilnuję aby nie zawierały sztucznych dodatków - podkreśla Patrycja Dąbek. - Zresztą wszystkich produktów próbuję i sprzedaję tylko takie, do których jestem przekonana. Dotyczy to również suplementów diety, które sprzedajemy. Sklep tworzyłam z myślą o sobie, tak aby nie trzeba było szukać produktów ekologicznych po całym mieście, tylko móc zrobić całe zakupy w jednym miejscu.

W delikatesach zwraca uwagę dbałość o szczegóły - bogaty wybór niespotykanych gdzie indziej marek z Polski i zagranicy, ekspozycja towarów, duża liczba świeżych produktów. Oraz obsługa, która o jedzeniu wie bardzo dużo.

- Mówiąc w skrócie: stawiamy na produkty i obsługę najwyższej jakości - stwierdza właścicielka Zielonego Kramu.

Rodzinny biznes o długiej tradycji

- Już 20 lat temu pomagałam tacie we wprowadzaniu na rynek miodów drahimskich. Później dołączyła mama z własnoręcznie pieczonymi ciastami. Sprzedawaliśmy je na jarmarkach. Stacjonarny sklep prowadzimy od siedmiu lat - mówi Patrycja Dąbek.

Wspomniany tata, Andrzej Buławski, jest prezesem Slow Food Convivium Szczecin - organizacji promującej m.in. lokalnych producentów żywności i kuchnię. W jej spotkaniach biorą udział tradycyjni producenci żywności, gastronomicy, szefowie kuchni i wszyscy, których pasją jest jedzenie widziane w szerszej perspektywie.

Doskonała znajomość rynku spożywczego, świadomość ekologiczna i konsumencka oraz pasja i zaangażowanie właścicielki i jej rodziny w działania na rzecz promocji naturalnej, regionalnej żywności przekładają się na sukces Zielonego Kramu. Klienci czują, że robiąc tu zakupy mają do czynienia z autentycznie ekologicznymi i naturalnymi produktami.

Zielony Kram z coraz bogatszą ofertą

Delikatesy cały czas ię rozwijają. Najpierw sklep działał na rynku Pogodno - na mniejszej, a potem na większej powierzchni. teraz funkcjonuje tuż obok, przy ul. Reymonta. Klienci to m.in. osoby, które doceniły smak ekologicznych produktów wyróżniający się na tle tych z konwencjonalnych sklepów. Kolejną grupę stanowią osoby o wysokiej świadomości ekologicznej. Coraz więcej osób zdaje sobie sprawe z wpływu jedzenia na zdrowie. Rośnie liczba klientów szukających produktów, które bedą pasować do stosowanych przez nie diety.

Mimo rosnącej liczby klientów Zielony Kram cały czas ewoluuje. W ofercie pojawiły sie m.in. torty własnego wypieku i ciasta, również te bezglutenowe i wegańskie.

- Myślimy też o rozpoczęciu produkcji pierwszej w Szczecinie w stu procentach ekologicznej garmażerki - zapowiada Patrycja Dąbek.




Zielony Kram
ul. Reymonta 5, Szczecin
facebook.com/ZielonyKram/

artykuł promocyjny

aktualizowano: ponad 2 tygodnie temu, 2019-04-03
Wszystkich rekordów: