Po godzinach 2016-04-15

Café 22 otwarta na nowo

Wnętrza mieszczącej się na 22. piętrze biurowca Pazim kawiarni przeszły generalny remont. Tylko widoki pozostały te same.

Cafe 22 - otwarta po remoncie kawiarnia  kompleksu Pazim /fot.: ak / Cafe 22 - otwarta po remoncie kawiarnia kompleksu Pazim /fot.: ak /
Cafe 22 - otwarta po remoncie kawiarnia  kompleksu Pazim  /fot.: ak /
Cafe 22 - otwarta po remoncie kawiarnia kompleksu Pazim
/fot.: ak /
Cafe 22 - otwarta po remoncie kawiarnia  kompleksu Pazim  /fot.: ak /
Cafe 22 - otwarta po remoncie kawiarnia kompleksu Pazim
/fot.: ak /
Cafe 22 - otwarta po remoncie kawiarnia  kompleksu Pazim  /fot.: ak /
Cafe 22 - otwarta po remoncie kawiarnia kompleksu Pazim
/fot.: ak /
Cafe 22 - otwarta po remoncie kawiarnia  kompleksu Pazim  /fot.: ak /
Cafe 22 - otwarta po remoncie kawiarnia kompleksu Pazim
/fot.: ak /
Wnętrze Cafe 22 urozmaicają morskie akcenty  /fot.: ak /
Wnętrze Cafe 22 urozmaicają morskie akcenty
/fot.: ak /
Cafe 22 - otwarta po remoncie kawiarnia  kompleksu Pazim  /fot.: ak /
Cafe 22 - otwarta po remoncie kawiarnia kompleksu Pazim
/fot.: ak /
Wnętrze Cafe 22 urozmaicają morskie akcenty  /fot.: ak /
Wnętrze Cafe 22 urozmaicają morskie akcenty
/fot.: ak /
Cafe 22 - otwarta po remoncie kawiarnia  kompleksu Pazim  /fot.: ak /
Cafe 22 - otwarta po remoncie kawiarnia kompleksu Pazim
/fot.: ak /
W menu Cafe 22 są desery i dania lunchowe  /fot.: ak /
W menu Cafe 22 są desery i dania lunchowe
/fot.: ak /
W menu Cafe 22 są desery i dania lunchowe  /fot.: ak /
W menu Cafe 22 są desery i dania lunchowe
/fot.: ak /
To pierwsza tak duża modernizacja kawiarni od czasu jej otwarcia w czerwcu 2001 roku. Remont trwał około trzech miesięcy.
 
– Było to duże wyzwanie ze względu na specyfikę miejsca, kształt budynku, tym bardziej jesteśmy zadowoleni, że udało się skończyć prace w planowanym terminie – mówi Bernadeta Brzezińska-Tomiak, kierownik Działu Usług Gastronomicznych spółki PAZIM.
 
Główny koncept kawiarni został wykonany przez studio aranżacji wnętrz „Forma Design”, późniejsze poprawki do projektu nanosiła architekt Dorota Kaczmarek.
 
– Zależało nam, aby zachować subtelną elegancję, ciepłe wnętrza, ale z elementami kojarzonymi z wodą i morzem. Stąd marynistyczne elementy jak bulaje w drzwiach przejściowych, róża wiatrów w holu windowym, zabudowa nadokienna nawiązująca do morskich fal, zabudowa baru przypominająca burtę statku – opowiada Bernadeta Brzezińska-Tomiak.
 
Zmiany wprowadzono również w menu Café 22. – Postawiliśmy na sezonowość. Mogę zdradzić, że w przyszłym miesiącu będzie na przykład ciasto z rabarbarem i truskawkami. Tak, jak wszystkie inne ciasta upiecze je nasza cukiernia Muffinek – mówi Bernadeta Brzezińska-Tomiak. W ofercie przekąskowej pojawiły się ciepłe kanapki panini i szersza oferta burgerów. Co więcej, każdego sezonu kawiarnia proponuje nowe smaki lodów. Nowości są również w ofercie napoi, zarówno bezalkoholowych, jak i alkoholowych. Kawiarnia nie zawiedzie wielbicieli sernika z sosem malinowym – ten deser nadal można tutaj zjeść.
 
Ile kosztował remont? – Wartością nadrzędną, jaką się kierowaliśmy, jest komfort gości kawiarni. W tej kwestii koszta nie grały roli. A że staraliśmy się używać najlepszym materiałów, nakłady finansowe były wysokie – odpowiada Bernadeta Brzezińska-Tomiak.
 
Café 22 jest częścią kompleksu biurowego Pazim, jedną z najbardziej znanych i popularnych kawiarni w Szczecinie. Panoramiczne widoki na miasto sprawiają, że miejsce to jest zarazem turystyczną atrakcją. Café 22 w weekendy obsługuje nawet 1,5 tys. klientów, a w dni powszednie w okresie zimowym 300-400 osób.
 
ak
 
Tematy: Pazim (3) | kawiarnia (2) |
aktualizowano: 2016-04-15 23:28
cofnij drukuj do góry
Wszystkich rekordów: