Café 22 otwarta na nowo
Wnętrza mieszczącej się na 22. piętrze biurowca Pazim kawiarni przeszły generalny remont. Tylko widoki pozostały te same.
To pierwsza tak duża modernizacja kawiarni od czasu jej otwarcia w czerwcu 2001 roku. Remont trwał około trzech miesięcy.
– Było to duże wyzwanie ze względu na specyfikę miejsca, kształt budynku, tym bardziej jesteśmy zadowoleni, że udało się skończyć prace w planowanym terminie – mówi Bernadeta Brzezińska-Tomiak, kierownik Działu Usług Gastronomicznych spółki PAZIM.
Główny koncept kawiarni został wykonany przez studio aranżacji wnętrz „Forma Design”, późniejsze poprawki do projektu nanosiła architekt Dorota Kaczmarek.
– Zależało nam, aby zachować subtelną elegancję, ciepłe wnętrza, ale z elementami kojarzonymi z wodą i morzem. Stąd marynistyczne elementy jak bulaje w drzwiach przejściowych, róża wiatrów w holu windowym, zabudowa nadokienna nawiązująca do morskich fal, zabudowa baru przypominająca burtę statku – opowiada Bernadeta Brzezińska-Tomiak.
Zmiany wprowadzono również w menu Café 22. – Postawiliśmy na sezonowość. Mogę zdradzić, że w przyszłym miesiącu będzie na przykład ciasto z rabarbarem i truskawkami. Tak, jak wszystkie inne ciasta upiecze je nasza cukiernia Muffinek – mówi Bernadeta Brzezińska-Tomiak. W ofercie przekąskowej pojawiły się ciepłe kanapki panini i szersza oferta burgerów. Co więcej, każdego sezonu kawiarnia proponuje nowe smaki lodów. Nowości są również w ofercie napoi, zarówno bezalkoholowych, jak i alkoholowych. Kawiarnia nie zawiedzie wielbicieli sernika z sosem malinowym – ten deser nadal można tutaj zjeść.
Ile kosztował remont? – Wartością nadrzędną, jaką się kierowaliśmy, jest komfort gości kawiarni. W tej kwestii koszta nie grały roli. A że staraliśmy się używać najlepszym materiałów, nakłady finansowe były wysokie – odpowiada Bernadeta Brzezińska-Tomiak.
Café 22 jest częścią kompleksu biurowego Pazim, jedną z najbardziej znanych i popularnych kawiarni w Szczecinie. Panoramiczne widoki na miasto sprawiają, że miejsce to jest zarazem turystyczną atrakcją. Café 22 w weekendy obsługuje nawet 1,5 tys. klientów, a w dni powszednie w okresie zimowym 300-400 osób.
ak
Wszystkich rekordów: