Spożywcza współpraca
Łatwiejszy dostęp do kontrahentów, badań i informacji ma zapewnić swoim członkom rodzący się w Szczecinie klaster spożywczy.
Inicjatorem integracji zachodniopomorskich firm spożywczych jest Regionalne Centrum Innowacji i Transferu Technologii Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego (RCIiTT). Zdaniem specjalistów z RCIiTT w skali regionu ta branża jest rozdrobniona, dominują w niej globalne marki, brakuje produktów regionalnych, słabo producenci i dystrybutorzy. Pomóc ma tu klaster, który m. in. umożliwi wymianę doświadczeń i kontaktów (także na linii klaster - kontrahenci zagraniczni).
- Zależy nam, żebyście to państwo wyznaczyli kierunek, w którym pójdą prace nad tworzeniem klastra. Nie może on być sztucznym tworem - podkreślała Joanna Niemcewicz, menedżer klastra z RCIiTT podczas spotkania inauguracyjnego, które odbyło się 5 listopada w hotelu Novotel. Mimo tego, że przemysł spożywczy ma największy, 20-proc. udział w zachodniopomorskim PKB, a w tym sektorze pracuje 12 proc. zatrudnionych, to na spotkaniu pojawili się przedstawiciele zaledwie kilku firm. - Wysłaliśmy zaproszenia do współpracy ponad dwustu podmiotów. Zainteresowanie i chęć uczestnictwa w spotkaniu wyraziło ponad 20 - tłumaczy Joanna Niemcewicz.
Obecnych na sali przedsiębiorców zainteresowała możliwość współpracy z ZUT, narzekali jednocześnie na brak otwarcia uczelni na biznes i słabą ofertę badawczą skierowaną do biznesu.
- Pomożemy państwu rozwiązać wasze problemy technologiczne. Jeżeli dadzą one nam zysk w postaci publikacji naukowej, jesteśmy w stanie wziąć na siebie koszt pracy naukowców i aparatury - odpowiada prof. Waldemar Dąbrowski, kierownik Katedry Mikrobiologii i Biotechnologii Stosowanej ZUT. - Nie mamy co prawda laboratoriów akredytowanych, ale dysponujemy m. in. nowoczesną aparaturą wartą 3 mln zł w Zakładzie Opakowalnictwa.
Doświadczenia z budowy klastrów przedstawiły Joanna Markiewicz z Północnej Izby Gospodarczej (klaster budowlany) i Joanna Brudecka (klaster Dizajnerzy.pl).
- Za jakiś czas PKB Polski nie da się już podnieść powiększając kapitał intelektualny ludzi. Trzeba będzie podnosić kapitał społeczny - np. zaufanie, umiejętność współpracy. Klastry to jedna z form budowy kapitału społecznego - uważa Bogna Czałczyńska z Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan, która uczestniczyła w tworzeniu lokalnych organizacji turystycznych.
Uczestnicy spotkania poznali też ofertę wsparcia biznesu przez RCIiTT oraz oferty firm finansowych.
Klaster spożywczy jest kolejną inicjatywą tego typu. RCIiTT doprowadziło już do utworzenia klastra chemicznego Zielona Chemia, który skupia 40 firm. Rozwija się też współpraca firm w ramach przemysłu drzewnego.
mab