Prezentacje 2022-12-08

Regionalne produkty na wyciągnięcie ręki

Położony tuż za granicą powiat  Uckermark jest doskonałym  miejscem, aby znaleźć autentyczne  produkty, naturalną regionalną  żywność i wyjątkowe rękodzieło,  a także poznać historię obecnego  pogranicza. Wyruszmy w podróż,  podczas której spotkamy artystów  i lokalnych producentów.

Elena von Gieck, twórczyni manufaktury Uckerose
zaprasza nie tylko miłośników produktów
z różanych płatków. /fot.: mat. ICU Uckermark / Elena von Gieck, twórczyni manufaktury Uckerose zaprasza nie tylko miłośników produktów z różanych płatków. /fot.: mat. ICU Uckermark /

Wyprawę po powiecie Uckermark zaczynamy  od wsi Bandelow, gdzie siedzibę ma  gospodarstwo serowarskie Uckerkaas należące  do rolniczej rodziny Wolters, która wraz  z pracownikami od lat angażuje się w tworzenie  krajobrazu produktów regionalnych. Sery powstają  tam z mleka od własnych krów karmionych  paszą prawie wyłącznie produkowaną we  własnym gospodarstwie. Z wyjątkiem krótkiej  pasteryzacji mleko nie jest poddawane żadnej  innej obróbce. Krowy poruszają się swobodnie,  mają swobodny dostęp do wody i mogą  odpoczywać w wyściełanych słomą boksach.  W ofercie są sery twarde – z dodatkami i bez,  topione, mleko, a nawet lody mleczne i serwatkowe.  Pokazową mleczarnię państwa Wolters  można zwiedzić po wcześniejszym umówieniu  się. Ofertę można poznać bez wychodzenia z domu. Uckerkaas.de


Doskonałej jakości sery są wizytówką gospodarstwa Uckerkaas

Róża jest motywem przewodnim manufaktury Uckerose – miejsca w sercu urokliwego  miasta Templin. W jej ofercie są praliny, napoje  i olejki – wszystko z róż lub z różami. Do tego –  wyselekcjonowane mieszanki herbaty i kawy.  Na miejscu dostaniemy słodkie i słone wypieki,  a także miody, marmolady i przetwory. Ofertę  uzupełniają książki i artystyczne, ozdobione płatkami  kwiatów karty pocztowe. Miejsce i produkty  utrzymane są w delikatnej estetyce, starannie  kreowanej przez założycielkę manufaktury Elenę  von Gieck. uckerose.de

Zapach lawendy poczujemy w Lavendel  Grimme – manufakturze bazującej na zbiorach  z własnych pól lawendy. W ofercie znaleźć  można mydła i kremy do ciała oraz poduszki  z lawendowym wkładem, które dzięki pięknemu  zapachowi uspokajają i pomagają zasnąć.  Przedsięwzięciu w miejscowości Grimme towarzyszy  centrum kreatywne, w którym odbywają  się dodatkowo wydarzenia takie jak warsztaty jogi.

W Buchenhain odwiedzić warto manufakturę kosmetykow prowadzoną przez Anke Thoma. Produkuje ona ręcznie robione mydła,  szampony w kostce, kremy i praliny do kąpieli  w całej palecie naturalnych składników najwyższej  jakości, takich jak masło karite, olej arganowy,  olej konopny, masło kakaowe, ekstrakt  z płatków róż. Firma zatrudniająca 16 osób stawia  na zrównoważony rozwój. Dbają o to, aby  opakowania jej produktów nie szkodziły środowisku.


Ręcznie robione mydła i kosmetyki z manufaktury mydła Thoma to świetny pomysł na świąteczny prezent.

Również w Buchenhain znajduje się Wildwirtschaft  – miejsce, w którym w mięso  i przetwory zaopatrują się miłośnicy dziczyzny.  Mięso pochodzi z dziczyzny bezpośrednio  z regionu, ma niską zawartość tłuszczu, jest  delikatnie marynowane i delikatnie przyrządzane.  To prawdziwa uczta dla podniebienia  – czytamy na stronie.

Szeroką ofertą mięsa, wędlin, wyrobów  garmażeryjnych oraz dań gotowych z dziczyzny  pochwalić się może również UM Fleisch&Wild. Firma prowadzona przez rodzinę  z pięciopokoleniową tradycją w branży mięsnej  mieści się w Angermünde, ale jej stoisko znaleźć można również w Schwedt nad Odrą.  Lata doświadczeń i wysokie standardy jakościowe  sprawiają, że firma od lat ma wielu zadowolonych  klientów.

Zakupy w jednym miejscu

Produkty z regionu Uckermark kupić można  bezpośrednio u producentów (warto telefonicznie  potwierdzić godziny otwarcia) oraz  przez internet. Wygodnym rozwiązaniem są  też zakupy w sklepach specjalizujących się w regionalnych  zakupach. Q-Regio z Bandelow jest  inicjatywą rodziny Wolters i od lat oferuje imponującą  paletę produktów z regionu graniczącego  z Pomorzem Zachodnim.

Od ubiegłego roku w sercu urokliwego  Angermünde działa sklep z produktami regionalnymi,  oferując szeroki przegląd specjałów,  kosmetyków, a przy okazji książek z regionu.  Wizytę w Regional Laden Angermünde warto połączyć  ze zwiedzaniem tego niewielkiego miasteczka.


Regional Laden Angermünde to świetne miejsce na zakupy regionalnych produktów.


Produkty regionalne z Uckermark dostępne są u producentów, online oraz z sklepach z produktami regionalnymi.

Historia regionu w pigułce

W Uckermark można obcować z historią  i przyrodą regionu. Dobrym tego przykładem  jest założona w 1903 roku w Brüssow manufaktura  likierów Alrich. W 2014 roku obecni właściciele  reaktywowali ten przymusowo zamknięty  w 1952 roku zakład. Początki ich przygody z tym  miejscem związane były z chęcią odwzorowania  przepisów na nalewki znalezione w starych księgach.  Wykorzystali oni np. XVIII-wieczną recepturę  pochodzącą ze Szczecina. Okazuje się bowiem,  że podobne wytwórnie działały również  w innych miastach regionu. Np. w Stargardzie,  gdzie kupiec Ferdinand Johann Mampe założył  w roku 1835 wytwórnię likierów.


Manufaktura likierów Alrich pozwala poznać historię regionu i kilkusetletnie, ziołowe receptury.

Wewnątrz budynku manufaktury Alrich  przez duże panoramiczne okno można zaj zajrzeć  do hali produkcyjnej, w której znajduje się  miedziana destylarnia i duża prasa do ziół. W  szklanych słojach można podziwiać ponad 260  odmian ziół, które były wykorzystywane w historycznych  przepisach. Właściciele podkreślają, że  manufaktura dzięki pieczołowitej rekonstrukcji  jest znakomitym miejscem do poznania jej historii,  technologii produkcji i ma niezwykły klimat.

W południowej części Uckermark, w maleńkim  Altkünkendorf znajduje się destylarnia  Grumsiner Brennerei. Tamtejszy krajobraz  to efekt dawnej obecności lodowca i właśnie  epoka lodowcowa zainspirowała twórców  marki GRUMSINER do stworzenia logo, w którym  widnieje mamut. Destylarnia Grumsiner  specjalizuje się w odtwarzaniu starych, prawie  zapomnianych odmian zbóż i owoców w celu  zachowania bioróżnorodności. Do produkcji  wykorzystywane są stare lokalne odmiany  zbóż i owoców: czereśnie, śliwki, pigwy, aronia,  maliny, dzikie owoce jak jarzębina i tarni na, jaja i miód. Warto połączyć spacer po lesie  z przewodnikiem z wizytą w destylarni, która  pozwala zapoznać się z produkcją wysokiej jakości  brandy, wódek i likierów, a także produkcją  whisky z historycznych ziaren z Uckermark.  Wszystkie specjały GRUMSINER oferowane są  do degustacji podczas otwartych wycieczek  w historycznej piwnicy oraz dostępne w firmowym  sklepie.

 



tourismus-uckermark.de

ICU Investor Center Uckermark GmbH
Berliner Str. 52e
16303 Schwedt/Oder
ic-uckermark.de

Osoba do kontaktu:
Aleksander Buwelski

+49 3332 5389 16
buwelski@ic-uckermark.de

 

artykul promocyjny



 

aktualizowano: 2022-12-24 08:02
cofnij drukuj do góry
Wszystkich rekordów: