Regionalne produkty na wyciągnięcie ręki
Położony tuż za granicą powiat Uckermark jest doskonałym miejscem, aby znaleźć autentyczne produkty, naturalną regionalną żywność i wyjątkowe rękodzieło, a także poznać historię obecnego pogranicza. Wyruszmy w podróż, podczas której spotkamy artystów i lokalnych producentów.
Wyprawę po powiecie Uckermark zaczynamy od wsi Bandelow, gdzie siedzibę ma gospodarstwo serowarskie Uckerkaas należące do rolniczej rodziny Wolters, która wraz z pracownikami od lat angażuje się w tworzenie krajobrazu produktów regionalnych. Sery powstają tam z mleka od własnych krów karmionych paszą prawie wyłącznie produkowaną we własnym gospodarstwie. Z wyjątkiem krótkiej pasteryzacji mleko nie jest poddawane żadnej innej obróbce. Krowy poruszają się swobodnie, mają swobodny dostęp do wody i mogą odpoczywać w wyściełanych słomą boksach. W ofercie są sery twarde – z dodatkami i bez, topione, mleko, a nawet lody mleczne i serwatkowe. Pokazową mleczarnię państwa Wolters można zwiedzić po wcześniejszym umówieniu się. Ofertę można poznać bez wychodzenia z domu. Uckerkaas.de
Doskonałej jakości sery są wizytówką gospodarstwa Uckerkaas
Róża jest motywem przewodnim manufaktury Uckerose – miejsca w sercu urokliwego miasta Templin. W jej ofercie są praliny, napoje i olejki – wszystko z róż lub z różami. Do tego – wyselekcjonowane mieszanki herbaty i kawy. Na miejscu dostaniemy słodkie i słone wypieki, a także miody, marmolady i przetwory. Ofertę uzupełniają książki i artystyczne, ozdobione płatkami kwiatów karty pocztowe. Miejsce i produkty utrzymane są w delikatnej estetyce, starannie kreowanej przez założycielkę manufaktury Elenę von Gieck. uckerose.de
Zapach lawendy poczujemy w Lavendel Grimme – manufakturze bazującej na zbiorach z własnych pól lawendy. W ofercie znaleźć można mydła i kremy do ciała oraz poduszki z lawendowym wkładem, które dzięki pięknemu zapachowi uspokajają i pomagają zasnąć. Przedsięwzięciu w miejscowości Grimme towarzyszy centrum kreatywne, w którym odbywają się dodatkowo wydarzenia takie jak warsztaty jogi.
W Buchenhain odwiedzić warto manufakturę kosmetykow prowadzoną przez Anke Thoma. Produkuje ona ręcznie robione mydła, szampony w kostce, kremy i praliny do kąpieli w całej palecie naturalnych składników najwyższej jakości, takich jak masło karite, olej arganowy, olej konopny, masło kakaowe, ekstrakt z płatków róż. Firma zatrudniająca 16 osób stawia na zrównoważony rozwój. Dbają o to, aby opakowania jej produktów nie szkodziły środowisku.
Ręcznie robione mydła i kosmetyki z manufaktury mydła Thoma to świetny pomysł na świąteczny prezent.
Również w Buchenhain znajduje się Wildwirtschaft – miejsce, w którym w mięso i przetwory zaopatrują się miłośnicy dziczyzny. Mięso pochodzi z dziczyzny bezpośrednio z regionu, ma niską zawartość tłuszczu, jest delikatnie marynowane i delikatnie przyrządzane. To prawdziwa uczta dla podniebienia – czytamy na stronie.
Szeroką ofertą mięsa, wędlin, wyrobów garmażeryjnych oraz dań gotowych z dziczyzny pochwalić się może również UM Fleisch&Wild. Firma prowadzona przez rodzinę z pięciopokoleniową tradycją w branży mięsnej mieści się w Angermünde, ale jej stoisko znaleźć można również w Schwedt nad Odrą. Lata doświadczeń i wysokie standardy jakościowe sprawiają, że firma od lat ma wielu zadowolonych klientów.
Zakupy w jednym miejscu
Produkty z regionu Uckermark kupić można bezpośrednio u producentów (warto telefonicznie potwierdzić godziny otwarcia) oraz przez internet. Wygodnym rozwiązaniem są też zakupy w sklepach specjalizujących się w regionalnych zakupach. Q-Regio z Bandelow jest inicjatywą rodziny Wolters i od lat oferuje imponującą paletę produktów z regionu graniczącego z Pomorzem Zachodnim.
Od ubiegłego roku w sercu urokliwego Angermünde działa sklep z produktami regionalnymi, oferując szeroki przegląd specjałów, kosmetyków, a przy okazji książek z regionu. Wizytę w Regional Laden Angermünde warto połączyć ze zwiedzaniem tego niewielkiego miasteczka.
Regional Laden Angermünde to świetne miejsce na zakupy regionalnych produktów.
Produkty regionalne z Uckermark dostępne są u producentów, online oraz z sklepach z produktami regionalnymi.
Historia regionu w pigułce
W Uckermark można obcować z historią i przyrodą regionu. Dobrym tego przykładem jest założona w 1903 roku w Brüssow manufaktura likierów Alrich. W 2014 roku obecni właściciele reaktywowali ten przymusowo zamknięty w 1952 roku zakład. Początki ich przygody z tym miejscem związane były z chęcią odwzorowania przepisów na nalewki znalezione w starych księgach. Wykorzystali oni np. XVIII-wieczną recepturę pochodzącą ze Szczecina. Okazuje się bowiem, że podobne wytwórnie działały również w innych miastach regionu. Np. w Stargardzie, gdzie kupiec Ferdinand Johann Mampe założył w roku 1835 wytwórnię likierów.
Manufaktura likierów Alrich pozwala poznać historię regionu i kilkusetletnie, ziołowe receptury.
Wewnątrz budynku manufaktury Alrich przez duże panoramiczne okno można zaj zajrzeć do hali produkcyjnej, w której znajduje się miedziana destylarnia i duża prasa do ziół. W szklanych słojach można podziwiać ponad 260 odmian ziół, które były wykorzystywane w historycznych przepisach. Właściciele podkreślają, że manufaktura dzięki pieczołowitej rekonstrukcji jest znakomitym miejscem do poznania jej historii, technologii produkcji i ma niezwykły klimat.
W południowej części Uckermark, w maleńkim Altkünkendorf znajduje się destylarnia Grumsiner Brennerei. Tamtejszy krajobraz to efekt dawnej obecności lodowca i właśnie epoka lodowcowa zainspirowała twórców marki GRUMSINER do stworzenia logo, w którym widnieje mamut. Destylarnia Grumsiner specjalizuje się w odtwarzaniu starych, prawie zapomnianych odmian zbóż i owoców w celu zachowania bioróżnorodności. Do produkcji wykorzystywane są stare lokalne odmiany zbóż i owoców: czereśnie, śliwki, pigwy, aronia, maliny, dzikie owoce jak jarzębina i tarni na, jaja i miód. Warto połączyć spacer po lesie z przewodnikiem z wizytą w destylarni, która pozwala zapoznać się z produkcją wysokiej jakości brandy, wódek i likierów, a także produkcją whisky z historycznych ziaren z Uckermark. Wszystkie specjały GRUMSINER oferowane są do degustacji podczas otwartych wycieczek w historycznej piwnicy oraz dostępne w firmowym sklepie.
ICU Investor Center Uckermark GmbH
Berliner Str. 52e
16303 Schwedt/Oder
ic-uckermark.de
Osoba do kontaktu:
Aleksander Buwelski
+49 3332 5389 16
buwelski@ic-uckermark.de
artykul promocyjny