Informacje

Informacje 2014-03-27

Browar Bosman podsumowuje rok i zaczyna piwny sezon

1,7 mln hektolitrów piwa wyprodukował w 2013 roku szczeciński browar Bosman należący do duńskiego koncernu Carlsberg. Prawie tyle samo co w rekordowym 2012.

Michał Gotowała, dyrektor Browaru Bosman /fot.: mab / Michał Gotowała, dyrektor Browaru Bosman /fot.: mab /

Firma podsumowuje rok 2013 i wkracza w pracowity sezon letni, kiedy sprzedaje się najwięcej piwa.

Browar przy ul. Chmielewskiego opuściło w ubiegłym roku 194 mln butelek, 61 tys. kegów i 132 mln puszek. Niepełne wykorzystanie mocy produkcyjnych (ok. 2,3 mln hl) wynika z coraz mniejszej produkcji i sprzedaży piwa w kegach. W szczecińskim browarze produkowane są piwa Bosman, Kasztelan, Piast i Harnaś. Przedstawiciele firmy nie zdradzają ile której marki produkują.

Chwalą się natomiast, że dystrybuowany w północno-zachodniej Polsce Bosman jest liderem sprzedaży w województwie zachodniopomorskim.

- Co trzecie piwo kupione w naszym województwie to Bosman, a co drugie - wyprodukowane zostało przez Carlsberg Polska. Aktualne trendy w branży piwowarskiej to rosnąca popularność radlerów i piw niepasteryzowanych oraz spadek popularności piw mocnych.– mówi Michał Gotowała, dyrektor browaru Bosman.

Na 2014 rok firma planuje utrzymać pozycję rynkową na Pomorzu Zachodnim, choć nie będzie to zadanie łatwe, bo, jak przyznaje  dyrektor szczecińskiego browaru, w naszym województwie następuje największy spadek sprzedaży piwa w Polsce.
Regionalne marki piwa są obecnie w odwrocie, jednak Bosman jest wyjątkowo silny w tej kategorii  – mówi Michał Gotowała.

W tym roku logo Bosmana będzie można zobaczyć m. in. na stadionie Pogoni Szczecin i na Festiwalu Słowian i Wikingów w Wolinie.

Carlsberg Polska zainwestował w rozwój produkcji piwa w szczecinie w latach 2009-2013 16,6 mln zł. Pieniądze te zostały przeznaczone na poprawę jakości produkcji, bezpieczeństwo pracy oraz modernizacje parku maszynowego. Największym projektem inwestycyjnym w roku 2013 było warte 5,3 mln zł wyposażenie linii puszkowej w nowe maszyny oraz komplet transporterów, co pozwala na produkcję w szerszym asortymencie w lepszej jakości.

Szczeciński browar zatrudnia ok. 250 osób.

Cały polski oddział Carlsberga zanotował w 2013 roku rekordową produkcję piwa wynosząca ponad 7 mln hl. Piwa z grupy Carlsberg Polska warzone są w browarach w Brzesku, Szczecinie i Sierpcu, zaś łączne zatrudnienie w Polsce wynosi ponad 1300 pracowników. Według danych firmy za rok 2013 Carlsberg Polska zajmuje wiodące miejsce w polskim przemyśle piwowarskim, z udziałem w rynku na poziomie 20 proc. Carlsberg jest czwartą grupą piwowarską na świecie pod względem wielkości.

mab

Tematy: rynek spożywczy (17) | browar bosman (5) |
aktualizowano: 2014-04-16 11:34
Wszystkich rekordów: