Informacje
Szczeciński Bazar Smakoszy będzie częściej. A przed świętami jarmark
Chleby, sery, miody, przetwory, wędliny, ryby – m. in. takie produkty bezpośrednio od producentów kupić można podczas Szczecińskiego Bazaru Smakoszy. Organizuje go Michał Chaszkowski-Jakubów z firmy Art Events i Stowarzyszenia In Tractu. Od stycznia bazar będzie co niedzielę. A jeszcze w grudniu odbędzie się jarmark świąteczny.
- Bazar jest jednocześnie największym w regionie targiem śniadaniowym. Cieszy się wśród szczecinian ogromną popularnością. Od początku przyszłego roku będzie więc odbywać się częściej, co niedzielę - zapowiada Michał Chaszkowski-Jakubów, pomysłodawca Szczecińskiego Bazaru Smakoszy.
Podczas imprezy naturalne przysmaki można zjeść na miejscu albo kupić je do domu.
- Starannie dobieramy wystawców. Nie przyjmujemy każdego, kto chciałby się tutaj pojawić. Stawiamy na producentów naturalnej żywności i kosmetyków. Mieszkańcom podoba się ta inicjatywa. Już teraz stali klienci składają zamówienia u producentów i odbierają je podczas wydarzenia. Od stycznia będą mogli regularnie zaopatrzyć się na cały tydzień – mówi organizator.
Szczeciński Bazar Smakoszy to kontynuacja wcześniejszego pomysłu – Szczecińskiego Bazaru Rozmaitości, na którym swoje towary wystawiali także wytwórcy innych branż. Ten ostatni odbywał się do września.
Do Szczecina zjeżdżają producenci zdrowej żywności nie tylko z regionu, ale i ościennych województw. Na ostatniej imprezie 12 listopada było ok. 40 wystawców.
- Członkowie Stowarzyszenia Ekoland oraz figurujący na liście producentów żywności regionalnej i tradycyjnej Urzędu Marszałkowskiego Województwa Zachodniopomorskiego za stoisko płacą 100 zł, pozostali - 120 zł – mówi Michał Chaszkowski-Jakubów.
Zapowiada, że jeszcze w tym roku z oferty bazaru smakoszy skorzystać będzie można dwukrotnie: 26 listopada oraz 17 grudnia. Zaś w weekend 9-10 grudnia, także w OFF Marinie przy ul. Chmielewskiego 18, odbędzie się jarmark bożonarodzeniowy z szerszą ofertą.
- Pojawi się nie tylko gastronomia, ale przede wszystkim rękodzieło oraz winyle. Z pewnością będzie można wybrać coś na oryginalny prezent – mówi Michał Chaszkowski-Jakubów. - Na jarmark do OFF Mariny zjadą także food trucki. Będzie również sprzedaż choinek, a w programie przewidzieliśmy dużo atrakcji, zarówno dla dzieci, jak i dorosłych.
Michał Chaszkowski-Jakubów to animator kultury i pomysłodawca wielu wydarzeń (np. Filmowych Wtorków
z Jamesonem w Cafe Hormon czy FEEL GOOD – Przeglądu Kina Pozytywnego w CKE Stara Rzeźnia). Szczecinianin, ale przez lata pracował we Wrocławiu, gdzie był m. in. sędzią koszykówki.
- Jako dziennikarz współpracowałem z polonijnym miesięcznikiem „Moje Coventry” - mówi Michał Chaszkowski-Jakubów.
Zarówno we Wrocławiu, jak i po powrocie do Szczecina, angażował się w działania kulturalne i społeczne.
Art Events to jego pierwsza własna firma. Założył ją w 2017. Jest jej właścicielem i prezesem. Mówi: - Jej celem jest wspieranie działań stowarzyszenia.
ata
Wszystkich rekordów: