Informacje

Informacje 2018-03-12

Do rzeźnika na stację paliw

Pierwszy w Polsce sklep mięsny przy stacji paliw Lotos działa od 1 marca w Szczecinie, w pobliżu Szosy Stargardzkiej. Jego właściciel, firma Bohun, przekonuje że głównym celem jego utworzenia nie jest handel w wolne niedziele, mimo że prawo daje takie możliwości.

Sklep mięsny Bohun przy stacji paliw Lotos działa od 1 marca w Szczecinie, w pobliżu Szosy Stargardzkiej.  /fot.: mat. firmy Bohun / Sklep mięsny Bohun przy stacji paliw Lotos działa od 1 marca w Szczecinie, w pobliżu Szosy Stargardzkiej. /fot.: mat. firmy Bohun /

Sklep Bohuna powstał przy ruchliwej trasie, w pobliżu dyskontów Netto i Lidl. – W obu sklepach dyskontowych nie ma stoisk mięsnych – mówi Mariusz Borawski, prezes Bohuna. – Stąd nasza oferta będzie dla mieszkańców swoistym uzupełnieniem, bo znajdą tu produkty, których nie kupią w Lidlu czy w Netto.

Szef Bohuna liczy także na to, że szeroki wybór doskonałej jakości mięs i wędlin, produkowanych zgodnie z tradycyjnymi recepturami, przyciągnie okazyjnych kierowców, będących przejazdem na stacji. – Da nam to możliwości dotarcia do całkowicie nowej grupy docelowej – dodaje.

Czy ten pomysł się sprawdzi? - Wzrost popularności formatów convenience to jeden z najszybciej  rozwijających się trendów dzisiejszego handlu – dodaje prezes Borawski. - Zamierzamy go wykorzystać, a dodatkowo, dzięki porozumieniu z siecią kawiarni Columbus Cafe wzbogacimy ofertę mięsną o kawę, szybkie przekąski, ciasta. Jeśli nasz koncept zda egzamin, pójdziemy dalej – rozwijając go w formie franczyzy we współpracy z dużą siecią paliw.

Sklep przy Szosie Stargardzkiej czynny jest obecnie od 7 do 19, od poniedziałku do soboty. W pierwszą niedzielę marca był otwarty testowo, w kolejne niedziele będzie zamknięty.

- W przyszłości, jeśli nasi franczyzobiorcy będą chcieli wykorzystać możliwości, jakie da im lokalizacja przy stacji paliw, mogą otwierać swoje placówki także w niedziele – dodaje prezes Bohuna.

Firma Bohun powstała w połowie lat 90. w Szczecinie jako inicjatywa rodzinna. Od ponad dekady jej strategicznym założeniem jest produkcja naturalnych wędlin z segmentu premium. Firma szczyci się tym, że do ich produkcji używa wyłącznie przypraw naturalnych takich jak czosnek, majeranek, pieprz, sól kuchenna oraz mięs wysokiej jakości. Jako jedna z pierwszych w branży wędliniarskiej zaczęła podawać pełne składy wędlin w katalogach i na stronie internetowej. W 2017 roku szczeciński producent wędlin premium otrzymał wyjątkową nagrodę Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. Wacława Dąbrowskiego, który uznał za produkt najwyższej jakości polędwicę surową Smak Natury. Bohun otrzymał to branżowe wyróżnienie w konkursie pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi pt. „Produkty najwyższej jakości w przemyśle mięsnym.”

SG
 

Tematy: Szczecin (591) | handel (49) | rynek spożywczy (16) | Bohun (4) |
aktualizowano: 2018-04-13 06:55
Wszystkich rekordów:

Społeczność