Po godzinach

Po godzinach 2009-05-23

Węgierskie wino na zamku

Prezentacja węgierskiego wina w Szczecinie. Pierwszy od lewej ambasador Robert Kiss  Prezentacja węgierskiego wina w Szczecinie. Pierwszy od lewej ambasador Robert Kiss
Prezentacja węgierskiego wina w Szczecinie. Pierwszy od lewej ambasador Robert Kiss
Prezentacja węgierskiego wina w Szczecinie. Pierwszy od lewej ambasador Robert Kiss
Prezentacja węgierskiego wina w Szczecinie /fot. SG/
Prezentacja węgierskiego wina w Szczecinie /fot. SG/
Prezentacja węgierskiego wina w Szczecinie /fot. SG/
Prezentacja węgierskiego wina w Szczecinie /fot. SG/
Stoisko z koralami Magdaleny Świerkowskiej-Sodel /fot. SG/
Stoisko z koralami Magdaleny Świerkowskiej-Sodel /fot. SG/
Ks. Jan Kazieczko, proboszcz szczecińskiej katedry i ambasador Kiss /fot. SG/
Ks. Jan Kazieczko, proboszcz szczecińskiej katedry i ambasador Kiss /fot. SG/
Ks. Jan Kazieczko i Grzegorz Napieralski, przewodniczący  SLD /fot. SG/
Ks. Jan Kazieczko i Grzegorz Napieralski, przewodniczący SLD /fot. SG/

Tokaj – wina z tej krainy degustowali goście imprezy, która odbyła się 22 mają w szczecińskiej restauracji Zamkowa.

Impreza z udziałem ambasadora Węgier w Polsce, Roberta Kissa miała na celu promocję węgierskich win. Firma Tokaji (należy do skarbu państwa Węgier, zatrudnia 170 osób i sprzedaje 7,3 ml butelek rocznie) promuje się podczas spotkań z przedsiębiorcami i VIP-ami w kolejnych miastach Europy. Firma pozyskała zresztą na ten cel unijne środki.

Na szczecińskiej imprezie pojawili się szefowie tutejszych firm, m. in. PCC czy Polmosu Szczecin. Wyjątkowo licznie stawili się politycy SLD, z przewodniczącym Grzegorzem Napieralskim (jak się okazało, świetnie zorientowanym w temacie win węgierskich) na czele.

Dziennikarze, którzy pojawili się na imprezie spodziewali się co prawda konferencji prasowej (informowali o niej w zaproszeniu organizatorzy), ale degustacja win i możliwość zadania pytań gościom z Węgier okazały się wystarczająco interesujące.

Jakie trunki stanęły tego wieczoru na stołach? Firma Tokaji produkuje wina białe, z winogron zbieranych wyłącznie w regionie Tokaj. Jej oferta obejmuje wina od wytrawnych (Furmint w kilku odmianach) po słodkie. Winami najwyższej jakości w ofercie Tokaji są słodkie Aszi produkowane z ręcznie zbieranych gron. Dzięki pleśni na części winogron, wulkanicznej glebie na jakiej rosną i przechowywaniu w beczkach, mają one najwięcej składników mineralnych. Do 1968 oku można je było kupić w węgierskich aptekach i były na liście tamtejszych leków.

Sylwester Gracz

Tematy: Szczecin (597) | zagranica (56) | rynek spożywczy (17) |
utworzono : 2009-05-23 01:09
Wszystkich rekordów:

Społeczność